|
Snel invriezen
Snel invriezen werd het sleutelwoord en die methode is door Birdseye ontwikkeld. Door het snelle invriezen bleven de celwanden intact. De gevormde ijskristallen bleven klein. De consument liep in eerste instantie niet erg warm voor de diepvriesconservering van Birdseye. Zijn eerste bedrijf ging failliet. Maar in de jaren ’30 kregen diepvriesmaaltijden steeds meer een plek in de Amerikaanse maatschappij. Na de 2e wereldoorlog zijn koelkasten en ook diepvriezers voor huishoudens beschikbaar.
In Nederland duurde het toch nog tot ver in de jaren ’60.
Een andere manier van conserveren
Eigenlijk kon al het voedsel dat eerst werd geweckt, ingemaakt, ingelegd of gedroogd ook worden ingevroren. De tijdsbesparing was enorm. Eenmaal de argwaan voorbij, was de consument laaiend enthousiast. Voor groenten geldt wel dat ze vers eerst nog moeten worden geblancheerd. Vlees, vis en fruit kan rauw in de diepvries. Doordat voedsel nu snel kan worden ingevroren blijven smaak maar ook bijvoorbeeld alle vitaminen behouden. |
 |
|